Huis > Nieuws > Inhoud

De ontwikkeling van typische producten versnellen - analyse van de ontwikkelingsrichting van speciale technische kunststoffen in mijn land (deel 2)

Jul 31, 2020

De materiële industrie is de basisindustrie van de nationale economie. Met de ontwikkeling van wetenschap en technologie zullen de eisen van mensen aan' s voor materialen steeds hoger worden. Ook zal de vraag naar speciale engineering plastics toenemen en zullen de toepassingsgebieden breder en breder worden. Onder hen gaan typische producten zoals polyimide, vloeibaar kristalpolymeer en polyetheretherketon een periode van versnelde ontwikkeling in.


Polyimide


Gericht onderzoek naar gesegmenteerde producten


Polyimidematerialen hebben uitstekende eigenschappen en diverse productvormen, en worden veel gebruikt in de ruimtevaart, elektrische isolatie, traditionele industrie, elektronische informatie en de fabricage van precisiemachines.


In juli 2019 kondigde het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie aan dat het de export van drie materialen, waaronder fluorpolyimide, naar Zuid-Korea zou beperken, wat een grote schok veroorzaakte voor de wereldwijde halfgeleiderindustrie. Fluorpolyimide is een soort polyimide. Fluorhoudende groepen verbeteren de prestaties van polyimidematerialen aanzienlijk. Het verscheen voor het eerst in de jaren zestig, maar het was een speciaal technisch plastic met zo'n lange geboortetijd. Het kan nog steeds de moordenaar zijn van Japan en Zuid-Korea in de handelsfrictie, waaruit blijkt dat de industriële barrières hoog zijn.


Momenteel omvatten polyimidefabrikanten voornamelijk DuPont uit de Verenigde Staten, SABIC uit Saoedi-Arabië, Toray uit Japan, Ube uit Japan en SKC Kolon uit Zuid-Korea. Er zijn veel soorten polyimideproducten. Op het gebied van film zijn bedrijven als DuPont uit de Verenigde Staten, Ube uit Japan en SKC Kolon uit Zuid-Korea de belangrijkste vertegenwoordigers. De productsoorten van DuPont' zijn de meest complete, met bijna 20 onderverdeelde productmerken; op het gebied van het vormen van kunststoffen is SABIC 's werelds grootste fabrikant van' en zijn polyetherimide Ultem heeft een lagere glasovergangstemperatuur en een lagere prijs dan andere materialen, dus het wordt veel gebruikt.


Er zijn tientallen bedrijven die zich bezighouden met de productie van polyimidematerialen in mijn land, met een totale jaarlijkse productiecapaciteit van meer dan 17.000 ton. De binnenlandse productie en het onderzoek zijn voornamelijk geconcentreerd op geëmailleerde draad-, film- en vezelmaterialen, en de output van andere soorten producten is erg klein.


Op het gebied van vormmassa's en composietmaterialen heeft Henan Qinyang Tianyi Chemical Co., Ltd. een grotere productieschaal en produceert voornamelijk op bismaleïmide gebaseerde polyimidehars; Hangzhou Sumente Technology Co., Ltd. bezit thermoplastische polyimide en thermohardende polyimide twee belangrijke producten, de variëteiten zijn relatief rijk.


Op het gebied van dunne films is er momenteel een klein aantal binnenlandse bedrijven die aan buitenlandse fabrikanten kunnen leveren. Zo hebben Times New Materials en Jinshan Electronics leveringen gerealiseerd aan bedrijven als Apple en Samsung.


Op het gebied van vezels heeft Changchun Gaoqi Polyimide Materials Co., Ltd. samengewerkt met Changchun Institute of Applied Chemistry, Chinese Academy of Sciences en Jiangsu Aoshen New Materials Co., Ltd. en Donghua University hebben de industrialisatie van hittebestendige polyimidevezels gerealiseerd . Hoofdzakelijk gebruikt op het gebied van filtratie op hoge temperatuur en kleding. Jiangsu Xiannuo New Material Technology Co., Ltd. werkte samen met de Beijing University of Chemical Technology om zich te concentreren op de engineering en industrialisatie van polyimidevezels met hoge sterkte en hoge modulus. Het bevindt zich momenteel in de marktteelt- en promotiefase.


Gedreven door de vraag naar 5G-communicatie en nieuwe energievoertuigen, is de recente binnenlandse constructie van polyimidefilms en lichtgevoelige polyimidematerialen een hotspot geworden.


Er zijn veel soorten polyimideproducten en verschillende marktsegmenten stellen verschillende prestatie-eisen voor producten. Fabrikanten dienen hun productpositionering in de marktsegmenten goed te doen en gericht technisch onderzoek te doen.


Vloeibaar kristal polymeer


Technisch niveau moet worden verbeterd


Vloeibaar kristalpolymeer heeft de kenmerken van een lage diëlektrische constante, hoge temperatuurbestendigheid, stralingsbestendigheid, chemische corrosiebestendigheid, lage lineaire uitzettingscoëfficiënt, hoge sterkte, hoge stijfheid en elektrische isolatie. Door deze eigenschappen kunnen vloeibaar-kristalpolymeren worden gebruikt als technische kunststoffen op het gebied van elektronica en elektriciteit, lucht- en ruimtevaart, optische vezelcommunicatie, auto-industrie, machinebouw en chemische industrie.


Momenteel is de wereldwijde jaarlijkse productiecapaciteit van vloeibare kristalpolymeren 72.500 ton en het jaarlijkse verbruik ongeveer 38.500 ton. Tot de fabrikanten van vloeibaar-kristalpolymeren behoren voornamelijk Celanese, Solvay, Polyplastics, Sumitomo Chemical en Nippon Oil. De productie van vloeibaar kristalpolymeren kent hoge technische barrières en wordt gedomineerd door bedrijven als de Verenigde Staten en Japan. De productprijzen zijn nog steeds relatief hoog. Qua toepassingen blijft het uitbreiden dankzij zijn uitstekende prestaties. Met de komst van het 5G-tijdperk wordt verwacht dat de vraag naar vloeibaar-kristalpolymeren snel zal toenemen.


Chinese ondernemingen kwamen laat op het gebied van vloeibare kristalpolymeren en de markt is lange tijd afhankelijk geweest van invoer. In 2019 importeerde mijn land 23.000 ton vloeibare kristalpolymeren en bereikte het verbruik 27.000 ton. mijn land is 's werelds grootste consument van vloeibaar-kristalpolymeren van' In de toekomst, met de snelle ontwikkeling van de mobiele-telefoonindustrie, zal de toepassing van vloeibaar-kristalpolymeren in flexibele gedrukte schakelingen aanzienlijk worden uitgebreid, gevolgd door een snelle groei in lichtgewicht auto's en andere industriële productiegebieden.


In de afgelopen jaren is de productiecapaciteit van vloeibaar-kristalpolymeermaterialen snel gegroeid met de opeenvolgende inbedrijfstelling van ondernemingen zoals Plit, Fafa Technology, Water Co., Ltd. en Jujia New Materials, met een totale jaarlijkse productiecapaciteit van 13.000 ton. Vanwege technische problemen en problemen met de productkwaliteit bevindt de productie zich echter nog steeds op een laag niveau, met een jaarlijkse productie van minder dan 5.000 ton.


Plite is de eerste binnenlandse onderneming die vloeibaar-kristalpolymeermaterialen produceert en heeft momenteel een jaarlijkse productiecapaciteit van 2.500 ton. Water Co., Ltd. is een van de belangrijkste binnenlandse fabrikanten van vloeibaar-kristalpolymeren en een van de weinige ondernemingen die continu type I, type II en type III vloeibaar-kristalpolymeren kunnen produceren. Kingfa Technology is het grootste toonaangevende bedrijf op het gebied van gemodificeerde kunststoffen in de regio Azië-Pacific met het meest complete productgamma. Het heeft momenteel een jaarlijkse productiecapaciteit van 3.000 ton vloeibaar kristalpolymeer en naar verwachting zal in 2020 nog eens 3.000 ton productiecapaciteit in gebruik worden genomen.


Polyetheretherketon


Toepassingsgebieden moeten nog werken


Polyetheretherketon heeft uitstekende uitgebreide eigenschappen van hittebestendigheid, slijtvastheid, vermoeidheidsweerstand, slagvastheid, dimensionale stabiliteit, niet-toxiciteit, vlamvertraging, enz., En twee etherbindingen en carbonylgroepen geven het materiaal flexibiliteit en uitstekende maakbaarheid. , Is toegepast op vele gebieden, zoals elektrisch en elektronisch, ruimtevaart, automobiel, energie, andere industrieën en medisch.


Sinds de commerciële productie van PEEK in 1978 is de wereldwijde productiecapaciteit continu verbeterd. De wereldwijde productie van PEEK is voornamelijk geconcentreerd in het Verenigd Koninkrijk, India en China, terwijl de consumptie geconcentreerd is in Europa, Amerika en de regio Azië-Pacific. Europa is de grootste markt voor PEEK. Met de voortdurende overdracht van elektrische en elektronische productiecapaciteit, lucht- en ruimtevaart en automobielproductie naar Azië, is de marktgroei van PEEK in deze regio's veel groter dan die van Europa en de Verenigde Staten. Onder hen is China een gebied waar de vraag naar polyetheretherketon in Azië snel groeit en een van de belangrijkste markten ter wereld is geworden.


De mondiale PEEK-markt is echter sterk gemonopoliseerd, met Victrex en Solvay met meer dan 90% van het marktaandeel. mijn land heeft aanvankelijk de industrialisatie van polyetheretherketon gerealiseerd en de producten van sommige ondernemingen hebben het internationale niveau bereikt, maar er zijn veel moeilijkheden in het proces van het laboratorium tot de industrialisatie, de binnenlandse toepassing is nog steeds zeer beperkt en de industrie moet de ontwikkeling versnellen.


In mijn land zijn verschillende sets apparaten gebouwd met behulp van de technologie die is ontwikkeld door binnenlandse onderzoeksinstituten. Op dit moment hebben Jida Evonik High Performance Polymer Co., Ltd. en Jilin Province Zhongyan Polymer Materials Co., Ltd. een productiecapaciteit van 1.000 ton.


In 2005 werkte Evonik samen met Jilin University om een ​​polyetheretherketonproject te lanceren en richtte het een Jida Degussa joint venture op, die werd omgedoopt tot Jida Evonik High Performance Polymers (Changchun) Co., Ltd., een in het buitenland geïnvesteerde onderneming in Duitse handen. .


Jilin Province Zhongyan Polymer Materials Co., Ltd. werd opgericht in 2006 en heeft onafhankelijke onderzoeks- en ontwikkelingsoctrooien voor de synthese van polyetheretherketonmaterialen. In 2015 realiseerde het de industrialisatie van duizend ton polyetheretherketon. Vanwege de voordelen in uitgebreide prestatieparameters van polyetheretherketonmaterialen, is het momentum voor importvervanging de afgelopen jaren sterk geweest. Nu is het de vierde grootste leverancier van polyetheretherketonhars ter wereld geworden na Victrex, Solvay en Evonik.


Bovendien zijn Changchun Jida Special Plastic Engineering Research Co., Ltd., Zhejiang Pengfulong New Material Co., Ltd., Shandong Haoran Special Plastic Co., Ltd. en andere bedrijven ook deelnemers aan de PEEK-materiaalmarkt in mijn land.


Enkele uitstekende ondernemingen in mijn land die onafhankelijk polyetheretherketonmaterialen produceren, hebben aanvankelijk de voorwaarden bereikt om te concurreren met internationale giganten, maar over het algemeen is het binnenlandse aanbod van polyetheretherketonmaterialen nog steeds ongelijk. Vooral bij de toepassing van polyetheretherketonmaterialen waren internationale bedrijven zoals British Victrex Co., Ltd. pionier in de toepassing van polyetheretherketonmaterialen op veel geavanceerde gebieden. Binnenlandse bedrijven moeten het verschil nog steeds bijhouden en verkleinen.